Wokken, hoe doe je dat?

Wokken is al jarenlang heel populair in Nederland. Er zijn talloze wokrestaurants, haast iedereen is wel eens in zo’n uitspanning geweest. Vaak bieden deze restaurants onbeperkt eten aan waardoor je echt waar voor je geld krijgt.

Maar dat is niet het enigste voordeel van een wokrestaurant. Het eten is ook superlekker! Het is echt genieten geblazen. Een ander bijkomend voordeel, het is supergezond. Er wordt namelijk veel groente door wokgerechten verwerkt. Ook zijn de ingrediënten vers. Er zijn weinig bewerkte producten aanwezig.

Het is daarom een goed idee om niet alleen in een restaurant wokgerechten te eten, maar ook thuis dit soort voedsel te prepareren. Maar hoe doe je dat dan? Welke ingrediënten heb je nodig? Welk keukengerei? En wat zijn goede recepten? Dat lees je in dit artikel.

Wat is wokken eigenlijk?

Iedereen heeft wel eens van wokken gehoord, maar wanneer je mensen uitlegt wat wokken precies inhoudt, dan moeten veel mensen je toch het antwoord schuldig blijven. Wat is wokken? Bij wokken draait het erom om onder andere vis, vlees en groentes snel te laten garen. Dat doe je door de ingrediënten op hoog vuur te bakken.

Het voordeel is dat het vlees en de vis snel dicht worden geschroeid. Hierdoor blijven sappen en de smaak goed behouden. De groentes zijn knapperig en ook gezonder. Ze behouden namelijk veel van hun vitamines.

Welke wok gebruik je?

Wanneer je wilt gaan wokken, dan is het belangrijk om over het juiste materiaal te beschikken. Natuurlijk hoort een goede wokpan daarbij. Chef-koks gaan vaak voor een plaatstalen wok. Deze hebben de juiste vorm (mooie rondingen) maar ook de juiste warmtegeleiding. Je kunt met behulp van deze wok ingrediënten op hele hoge temperatuur dicht schroeien.

Jij bent waarschijnlijk geen chef-kok. Maak je niet druk er zijn meer dan genoeg andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor gietijzer. Met behulp van dit soort pannen heb je allerlei ingrediënten ook zo dichtgeschroeid. Je moet wel een klein beetje olie gebruiken. Een ander nadeel is dat de gietijzeren variant wel wat zwaarder weegt dan een plaatstalen Chinese wok. Je kunt als je er goed mee omgaat een leven lang doen met een gietijzeren pan.

Natuurlijk wil niet iedereen veel geld besteden aan een wok. In dit geval kun je kiezen voor een goedkope wok. Maar neem er wel altijd een met een antiaanbaklaag. Je zal na 3 of 5 jaar dit soort pannen wel moeten vervangen.

Je moet er rekening mee houden dat niet elke wok op elk fornuis past. Maak jij bijvoorbeeld gebruik van een wok met een bolle bodem, dan moet je over een speciaal wok pitje beschikken. Wokpannen met een platte bodem zijn wel geschikt om op elk fornuis te gebruiken. Zowel gas als elektrische als keramische.

Wanneer jouw pan een antiaanbaklaag heeft dan kun je gelijk beginnen met koken. Een plaatstalen wok heeft een goede voorbereiding nodig. Je moet hem eerst goed reinigen en branden, zodat bepaalde sporen die er mogelijk opzitten weggewerkt worden.

De beste manieren om te wokken

Voordat je begint met wokken, moet je eerst de ingrediënten onder handen nemen. Je kan bijvoorbeeld eerst het beste alles in kleine stukjes snijden. Natuurlijk moeten de groentes ook schoongemaakt worden. Eigenlijk alles wat je in een wok doet, is het lekkerst wanneer je het in kleine stukjes snijdt.

Vervolgens moet je wat olie verwarmen in de pan. Zonnebloem of arachideolie zijn de beste keuzes. Ze hebben namelijk een neutrale smaak en ze blijven goed bij een hoge temperatuur.

Daarna bak je het vlees en vis altijd als eerste. Het maakt niet uit waar je voor kiest: rund, kip of vis. Je kunt het allemaal op de wok gooien. Zorg ervoor dat het goed gaar is en haal het dan uit de pan.

Vervolgens doe je de groentes in de pan. Het is altijd een goed idee om de groentes die het langst nodig hebben om gaar te worden, als eerste in de pan te doen. Wortels gaan bijvoorbeeld als eerste. Vervolgens stop je er paprika of broccoli in. Paksoi doe je er op het laatste bij. Verse kruiden ook.

Hierna doe je het vlees weer in de pan, en kan je ervoor kiezen om er een woksaus bij te doen. Je warmt de boel nog een beetje op en het geheel is klaar!

De voordelen van wokken

Wokken heeft een aantal hele grote voordelen. Vanwege deze voordelen is het zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. En wanneer je het al eens gedaan hebt, om het nog vaker te doen. Ten eerste maak je gebruik van heel veel verse ingrediënten. Dit is superbelangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bewerkte producten helemaal niet goed voor je zijn. Wetenschappers denken daarom dat mensen in bijvoorbeeld Japan en Italië zo oud worden. Ze eten heel veel verse producten en gebruiken amper bewerkt voedsel.

De voedingstoffen blijven ook goed behouden omdat je de groentes en het vlees zo kort verhit. Hierdoor gaan er geen belangrijke vitamines verloren. Je kunt ook heel erg variëren met wokken. Eigenlijk zijn bijna alle groentes en vlees wel geschikt. En verder heb je heel veel kruiden die je toe kunt voegen. Op die manier is het mogelijk om heel erg veel verschillende gerechten te maken.

Goede woksauzen

Je kan enorm variëren wat de groentes en het vlees betreft, maar er zijn ook enorm veel verschillende woksauzen. Het grote voordeel van deze sauzen is dat je gerechten een heel andere smaak kunt geven. Zo kun je makkelijk variëren. De sauzen zijn verder ook simpel om te maken.

De zoetzure saus is bijvoorbeeld erg bekend, en heel makkelijk om te maken. De basis is sojasaus. Verder gebruik je verse knoflook, tomatenpuree, gembersiroop en azijn. Met behulp van maïzena kun je het geheel wat dikker maken.

Teriyaki saus is natuurlijk ook erg bekend. Ook deze saus is gemakkelijk om te maken. Je hebt alleen wat sojasaus, mirin, honing, verse knoflook, gember en wederom maïzena nodig. Natuurlijk kun je ook variaties bedenken. Vind jij een bepaald ingrediënt heel lekker? Dan kun je gewoon proberen om deze erbij te voegen. 

Een goede manier naast het wokken, is om een buffet thuis te laten bezorgen. Dit is heel makkelijk online te regelen. Vooral in de regio Noordoostpolder en omstreken is het goed om buffetten te laten bezorgen. Snel en makkelijk voor grote groepen een buffet op tafel zetten! Eet smakelijk!