Alles over de wok, wat maakt het zo gezond?

Azië staat bekend om gezond comfort food, de wok is een belangrijk onderdeel van vele gerechten daar. Maar wat maakt de wok zo speciaal en waarom is koken met een wok zoveel gezonder vergeleken andere methodes?

Bij roerbakken is er niet veel nodig. Met een goeie pan, een stapel ingrediënten en olie kom je al heel ver. Wat de wok zo gezond maakt is de manier hoe het eten wordt bereid, door de pan goed voor te verhitten zorg je ervoor dat de ingrediënten snel dichtschroeien, dit zorgt ervoor dat de voedingsstoffen zo goed mogelijk worden bewaard. Daarbij blijven je groentes ook lekker knapperig. Ook wordt er minimaal gebruik gemaakt van vetten, juist is het van belang zuivere olie te gebruiken zoals; arachideolie, sojaolie en rijstolie. Olijfolie wordt afgeraden bij het gebruiken van een wok, sinds de componenten die daarin verwerkt zijn snel verbranden.

Welke wok pan is het beste?

De chef’s choice gaat naar de plaatstalen Chinese wok: door de rondingen in de pan en de keuze van staal zorgt het voor een ideale warmtegeleiding. Door de hoge temperatuur schroei je ingrediënten gemakkelijk dicht, waardoor de voedingsstoffen bewaard blijven en de groenten een knapperige textuur krijgen, ook is er vrijwel geen kans dat ingrediënten blijven plakken aan de pan.

Op de tweede plaats hebben we de wat zwaardere gietijzeren wok pan: De temperaturen die je kan bereiken met een gietijzeren wok pan zijn hoger, waardoor de ingrediënten nog sneller dichtschroeien en niet aan de pan zullen blijven plakken. De wok pan gemaakt van gietijzer is zwaarder en duurder, maar met goed onderhoud gaat deze wok pan een leven lang mee.

Toch uit voor wat meer gemak, dan is er nog de wok pan met antiaanbaklaag: deze pan bespaard je veel afwas en kan je meteen na koop gebruiken. Het nadeel van een wok pan met antiaanbaklaag is dat deze laag makkelijk beschadigd kan raken en dat het na 3 á 5 jaar toch tijd wordt voor een nieuwe wok pan.

Wat ook belangrijk is om naar te kijken bij de aankoop van een wok pan is de bodem. De meeste klassieke wok pannen komen met een ronde bodem. Hierdoor passen ze moeilijk of niet op een gas, elektrische of keramische fornuis. Het is daarom belangrijk voor het meeste gebruik thuis naar een wok pan te zoeken met een platte bodem.

Hoe zit het met onderhoud van de wok pan?

Laten we met de makkelijkste beginnen. Een wok met antiaanbaklaag is heel simpel, na aankoop kunt u het al meteen gebruiken, na gebruik gewoon goed met de heet water schoonmaken en er is geen probleem.

Een plaatstalen wok heeft daarentegen een hele boel voorbereid nodig. Plaatstalen wok pannen komen vrijwel direct uit de machinale pers, hierdoor kunnen er resten motorolie en dergelijke op de wok overblijven, hiermee bakken is natuurlijk slecht voor de gezondheid. Daarnaast worden deze plaatstalen wok pannen ingesmeerd met was om roest te voorkomen. Voordat u de plaatstalen wok wilt gebruiken is het noodzakelijk dat je de pan eerst wast met een harde spons in heet water. Daarna zet u de pan op hoog vuur totdat er een diepe auberginekleur ontstaat, dit gebeurt meestal na 20 minuten. Het is verstandig de wok ook schuin in het vuur te houden om zo alles mee te pakken. Na het inbraden legt u de wok in een bak met ijskoud water, waarna u de wok schoonmaakt met een zachte spons. Maak de wok schoon met een zachte spons en droog de pan boven het vuur. Nu kunt u genieten van uw plaatstalen wok, scheutje olie erin, goed verspreiden en roerbakken!

Roerbakken, waar moet ik beginnen?

Nu dat u klaar staat om te roerbakken, is het belangrijk naar de laatste stappen te kijken. Een van de meest essentiële taken voor bij het wokken, is dat alle ingrediënten die u wilt bakken versneden zijn. Snij de groenten in stukjes, snij het vlees of de vis in blokjes of reepjes en zet alles netjes op het werkvlak zodat alle ingrediënten bij de hand liggen.

Hierna verhit u de wok met wat olie, hierbij is het verstandig zo zuiver mogelijke olie te gebruiken zoals zonnebloem- of arachideolie. Deze zijn neutraal van smaak en kunnen de hoge temperatuur van de wok aan.

We beginnen altijd met de proteïne. Bak het vlees of de vis rondom goudbruin, voeg wat kruiden toe voor extra smaak en roer het goed door. Hierna haalt u het vlees of de vis uit de pan en legt het neer naast u op het werkvlak.

Doe hierna de groenten in de pan, begin altijd met de groenten die het langst nodig hebben, en werk dan langzaam door tot de snelst voorbereidbare groenten. De groenten gaan na het vlees of de vis, sinds het dan ook die smaken goed absorberen.

Ten slotte voegt u het vlees of de vis weer toe in de wok en roer het goed door met de groenten. Het lekkerste om nu te doen is nog een aantal extra smaakmaker toe te voegen, dit geeft uw gerecht een hoop extra dynamiek. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus, kokosmelk, citroengras, gember en pepers. Laat het nog even doorwarmen en u heeft een heerlijk wok gerecht klaarstaan!

Wok, dat is pas echt genieten.

Hoe was het? Lekker toch? Roerbakken is echt genieten en weten hoe u een wok echt goed gebruikt maakt een wereld van verschil. Roerbakken is niet alleen lekker, maar ook gezellig. Gemakkelijk maakt u gerechten voor het hele gezin, of een groep vrienden, of zelfs de hele buurt! Probeer nieuwe gerechten uit en experimenteer gerust met wat u in huis heeft staan, de opties zijn onbeperkt.

Zelf kook ik al jaren met de wok, het is een van mijn favoriete manieren van koken, vooral als er onverwachts bezoek komt en ik snel iets moet bedenken om te koken. Ik hoop dat dit artikel u heeft geïnspireerd en verder helpt in de keuken, blijf gerust op onze website voor nog meer tips en weetjes op het gebied van wok.